Appel donateur worden?

Heb je zelf ook appels in de tuin en doe je er eigenlijk niets mee? Wij zijn altijd hard op zoek naar appels. We komen ze graag plukken of zet ze klaar en wij halen ze op.

In ruil krijg je een deel cider retour of een cadeaubon voor de webshop.

We hebben het liefst oude appelrassen van onbespoten hoogstamfruit. Dit levert de beste kwaliteit. Maar we discrimineren niet; we nemen alle appels aan in regio Sevenum of grotere aantallen appels als je verder weg woont.

Samen met de hulpboeren van Zorgboederij Vorsterhand persen wij de appels tot sap. Vervolgens maken wij er cider van. Zo zorgen we voor een glorieuze bestemming voor restappels als cider, in plaats van stroop.

Schroom niet contact op te nemen met vragen.

Stuur een mailtje naar info@vott.nl of bel naar

Steef Billekens: 06 1369 2626
Linda van Ras: 06 5225 6922

Vaak gestelde vragen

Vanaf hoeveel kilo komen jullie?

Hoe meer hoe beter natuurlijk, want het ophalen, plukken en persen kost ons veel tijd. Regio Sevenum komen we al snel langs - of breng het even langs.

Woon je verder weg dan zijn we op zoek naar grotere getallen, denk aan minimaal 10 kilo.

Wanneer komen jullie?

Er zijn vroege, middel en late appels. Het meeste wordt geplukt in september - oktober. Je kunt ons een seintje geven als ze beginnen te vallen.

We hebben vooraf plukdagen gepland; we kijken samen wat past.

Wanneer is een appel plukrijp?

  • Als er gave valappels onder de boom liggen waar niets aan mankeert, zijn de vruchten meestal plukrijp.
  • De kleur verandert. Groene appels worden geler, veel rassen krijgen rode blossen. Bij alle rassen wordt de kleur intenser.
  • Een plukrijpe appel laat makkelijk los.
  • Bij rijpe vruchten is de pit bruin tot bruinzwart.
  • Eetrijpe, plukbare appels beginnen te geuren.

Hoeveel cider krijg ik retour?

Vott Cider is een uit de hand gelopen hobby. Het handwerk (plukken, persen, bottelen) kost ons veel tijd, naast de kosten van de grondstoffen (flessen, labels, etc).

Bij hele kleine aantallen geven we 1 à 2 flessen retour; bij grote aantallen (zoals een kleine aanhanger) berekenen we ongeveer het opgebrachte sap en geven ca. 10% retour in cider.

Wanneer is de cider klaar?

Op zijn vroegst in het nieuwe jaar, afhankelijk van hoe de fermentatie verloopt. Hoe langer de cider kan rusten, hoe beter de smaak zich ontwikkeld.

Ik teel op commerciële schaal appels

Wij zijn ook altijd op zoek naar 'rest' appels om voor een leuke prijs over te nemen, of even tussen de 'stroopappels' te neuzen. Bel Steef even om te overleggen.

Mijn appels zijn lelijk

Alle appels doen mee, de mooie én de lelijke. Behalve rotte plekken nemen we elke appel aan.

Welke appelrassen zoeken jullie?

Wij mixen in principe alle appels en discrimineren niet. Maar we zijn altijd hard op zoek naar oude appelrassen van onbespoten hoogstamfruit. Dit is topkwaliteit en dit sap houden we indien mogelijk apart.

Zoeken jullie ook ander fruit (peren, druiven, etc)?

Het gross moet appel zijn, maar we kunnen het sap mixen met peer of ander fruit. Zo maakten we dit jaar ook de Brut Fraisé met aardbei - die echt fantastisch is geworden.

Afhankelijk van het fruit kunnen we overleggen

Ik wil graag mijn eigen cider (private label)

Dat kan, vanaf grotere aantallen (minimaal 120 liter). Dan maken wij een aparte batch voor je met een eigen label. De cider verkopen we dan aan jou terug of we delen de opbrengst. Neem contact op met Linda om te overleggen.