Van Vott Cider

Bottelen in Sevenum: een avontuur in communicerende vaten

Begin maart was het zover, botteldag bij Vott Cider in Sevenum. We mochten duizendmiljard liter gefermenteerd sap in flessen gieten. En ja, dat doen we voor een deel nog altijd met de hand. Handjes uit de mouwen en wapperen maar. Ambachtelijke appelcider, noemen ze dat.

Met onze nieuwste investering, een supersonische vulmachine die vijf flessen tegelijk kan vullen, dachten we de klus in één dag te klaren. Maar, daar komt behendigheid bij kijken. De wet van de communicerende vaten gooide roet in het eten – of nou ja, sap in het systeem. Wij kennen vaten vooral als dingen die je volstopt met sap, maar dat ze ook met elkaar praten? Dat was nieuw. 

Na wat technisch gepuzzel kregen we drie van de vijf vulkraantjes aan de praat. Toen ging het los: als een goed geoliede machine pompten we onze appelcider door de flessenlijn. Zelf geplukt, zelf geperst, zelf gebotteled.

Aan het einde van de dag zaten we op de helft van wat we wilden bottelen. Zondag mochten we weer onze handjes laten wapperen. Maar ach, bij Vott Cider doen we dat maar al te graag. Alles voor de fijnproever, zodat jullie straks een fijne, mooie, biologische, bruisende, artisanale en dorstlessende cider in je champagneglaasje kunnen schenken.

En jawel, zondag was het gelukt! De duizendmiljard liter, gemaakt van appels uit het weike van Thunis Grad in het pittoreske Sevenum, zit in de fles. Nog één botteldag te gaan en dan op naar ons grote launch feest. Dan gaan de flessen eindelijk in de verkoop.

Stay tuned. Proef de smaak van Limburgs zweet. Santé!