
Van Vott Cider
Hoe wordt cider gemaakt? Van boomgaard tot borrelglas
Hoe wordt cider gemaakt? Van boomgaard tot borrelglas
Heb je je ooit afgevraagd hoe die frisse cider in je glas tot stand komt? Het proces lijkt misschien simpel, maar er komt verrassend veel vakmanschap bij kijken. Hier leggen we stap voor stap uit hoe echte cider wordt gemaakt.
1. Appels oogsten – de basis van alles
Alles begint natuurlijk bij de appel. Cidermakers gebruiken vaak speciale rassen die rijk zijn aan tannines, zuren of suiker. Denk aan btterzoet of zure soorten die je zelden in de supermarkt ziet. De appels worden geoogst op het juiste rijpingsmoment – cruciaal voor smaak en suikerniveau. Momenteel werken wij veel met lokale appels; die óók zorgen voor goede smaak. Van Venlo tot Eindhoven, we hebben al veel plekken gezien waar we hebben mogen plukken
2. Persen: van vrucht naar sap
Na het wassen en selecteren worden de appels vermalen tot pulp (pomace). Die pulp gaat in de pers, waar het sap wordt gewonnen. Wij doen dit samen met Zorgboederij Vorsterhand, dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wat overblijft, wordt gecomposteerd. Geen verspilling dus!
3. Fermenteren: waar the magic happends
Het appelsap gaat vervolgens in een vat waar gist zijn werk doet. Soms werken we met natuurlijke vergisting, soms voegen we het zelf toe. Die gist zet de suikers om in alcohol. Afhankelijk van het gewenste resultaat duurt dit proces enkele weken tot maanden. Lage temperatuur? Frisse smaken. Houtvatrijping? Meer diepgang.
4. Rijpen en blenden
Na de fermentatie rijpt de cider verder. Soms blenden we verschillende batches samen om balans te creëren – net als bij wijn. Zuren, tannines, body: het moet allemaal kloppen.
5. Bottelen & genieten!
De laatste stap is bottelen. Via natuurlijke carbonatie voegen we het koolzuur toe; dat doen we door iets suiker toe te voegen. Dat gebeurt op de fles. Ciders kunnen bruisend of licht parelend (petillant) zijn. Wij houden van het eerste: appels met flinke mousse.
Et voilà – de cider is klaar