
Van Vott Cider
Wat is cider nou écht? Een frisse blik op een oude klassieker
🍏 Wat is cider nou écht? Een frisse blik op een oude klassieker
Cider is al eeuwenoud, maar blijft verrassend onbekend. Veel mensen denken nog steeds dat cider een soort zoete appelsap met een scheutje alcohol is. Maar niets is minder waar. Tijd voor een frisse kijk op cider – en waarom jij het moet (her)ontdekken.
Cider: meer dan appelsap met bubbels
Cider is een gefermenteerde drank gemaakt van appels. Geen toegevoegde alcohol, geen gekke smaakstoffen – puur natuur, zoals bij wijn. De appel speelt de hoofdrol en bepaalt het karakter van de drank. Zoet, zuur, bitter? Alles hangt af van de appelrassen en hoe de cider gemaakt wordt.
Er bestaan ciders die lijken op champagne of juist rustieke, boerse varianten die je met een flinke zwier uit een hoogte inschenkt – zoals in Noord-Spanje.
De appel maakt het verschil
Niet elke appel is een ciderappel. Er zijn vier smaakprofielen die samen de smaak van cider bepalen:
-
Sweet – laag zuur, laag tannine
-
Sharp – hoog zuur, laag tannine
-
Bittersweet – laag zuur, hoog tannine
-
Bittersharp – hoog zuur, hoog tannine
Een goede cider is vaak een blend van meerdere appelsoorten. Denk aan de frisheid van Granny Smith met het kruidige karakter van een Kingston Black. Die diversiteit maakt cider zo spannend – geen slok is hetzelfde.
Waarom jij nu een ciderliefhebber wilt worden
Cider is verfrissend, veelzijdig en veel lichter dan wijn of bier. Het past bij vrijwel elk gerecht: van pittige Aziatische curry’s tot een zachte Franse brie.
Bovendien wint cider terrein. Over de hele wereld duiken nieuwe cidermakers op die experimenteren met smaken, technieken en terroir – net zoals bij wijn.
Cider ontdekken? Begin hier
Nieuwsgierig geworden? In onze webshop vind je een selectie van onze authentieke ciders uit niets minder dan Sevenum, Limburg